Felhívás

„A bukovinai székelyek betlehemes játéka kicsiben a székelység sorsát példázza.

Egy közösség kitartását, hitét az emberi jóságban, tisztaságban.” (Tari Lujza)

Az UNESCO 2003-ban nemzetközi egyezményt fogadott el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről. Az egyezményt az Országgyűlés a 2006. évi XXXVIII. törvénnyel kihirdette. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ennek szellemében hozzáfogott a szellemi kulturális örökségvédelem nemzeti rendszerének felépítéséhez. Első lépésként az egyes közösségek, csoportok vagy egyének azon szellemi javait kívánja összegyűjteni, dokumentálni és közismertté tenni, amelyeket a közösségi emlékezet és tudás részeként, mint élő örökséget ismernek és gyakorolnak.

A bukovinai székelyek jellegzetes karácsonyi szokása a betlehemezés, vagy „csobánolás”. A házaló színjáték a népcsoport sajátos történelme során egyedülálló formában maradt fenn, melyet számos neves kutató jegyzett le, dolgozott fel. Ennek és a népszokáshoz fűződő erős érzelmi szálaknak is köszönhető, hogy a betlehemezés ma is él, ismét virágzóban van. Ha nem is házról házra járnak a szereplők, hanem színpadi körülmények között mutatják be a kis Jézus történetét, azért kijelenthetjük, hogy a bukovinai székely identitástudat egyik erős támasza, kifejező eszköze. A fentiek fényében a betlehemes játék méltónak bizonyul arra, hogy a szellemi kulturális örökség nemzeti listájára jelöljük.

Arra szeretnék kérni mindenkit, segítsenek, hogy a közösségünk minél szélesebb körben tudomást szerezzen szándékunkról, munkánkról és a támogató nyilatkozatok minél nagyobb számban kerüljenek aláírásra. Az egyének számára előkészített nyomtatványt igény szerint, szabadon lehet sokszorosítani.

Ezen kívül az egyesületektől, köröktől, intézményektől, egyházaktól is várunk ajánlásokat, nyilatkozatokat, melyben leírják, hogy a jelölésről tájékozódtak, a célokkal egyetértenek, a kezdeményezést támogatják.

Az aláírásokat 2013 áprilisáig várjuk a Szövetség címére. Szeretnénk, ha közel 14 ezer aláírás összegyűlne. Ennyi volt azon bukovinai székelyek száma, akik 1941-ben Magyarországra települtek.

Segítségét, munkáját ezúton is köszönjük.

Csibi Krisztina

elnök

Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége