Szellemi Kulturális Örökség Nemzetközi Találkozója

A bukovinai székelyek betlehemes játéka, a csobánolás 2013-ban került fel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Azóta két ízben volt lehetősége a népcsoportnak és népszokást még éltető együtteseknek a bemutatkozásra. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Szentendrén, Pünkösdkor kétnapos rendezvény a Szellemi Kulturális Örökség Nemzetközi Találkozója. A 22 közösség kiállításain az érdeklődők megismerkedhetnek Magyarország értékeivel díszítőművészeti és gasztronómiai területen, valamint hagyományos mesterségekkel, népszokásokkal, ünnepekkel.  
2014-ben a Csátaljai Székelyek Baráti Köre, 2015-ben a Teveli Fiatalok Egyesülete tagjai utaztak Szentendrére. Mindkét csoport a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének tagegyesülete. Bemutató kiállításukat a Skanzen hidasi házában rendezhették be. A több száz látogatónak nagy élményt jelentett, hogy a népcsoport történetét hitelesen hallhatják és a népszokás kellékeit kézbe is vehetik.
A magyarságtudat kifejezése, elmélyítése minden örökségelem és közösség célja, ezért egymással is megtalálják a közös hangot. Az egyesületek, faluközösségek, baráti társaságok így tudnak meg egyre többet egymás rendezvényeiről, melyekre azután szívesen látogatnak az ország bármely pontjára.
DSC01220DSC01244DSC01280DSC01305